Rituelen & symbolen bij een uitvaart

Het is heel verbindend om samen rituelen en symbolen bij een begrafenis uit te voeren. Dit kan voor en tijdens de afscheidsceremonie. Het helpt en troost de nabestaanden om nog iets te doen of te uiten als stap bij het laatste afscheid. Denk aan een liefdevol gedicht voordragen, een bloemstuk samenstellen met favoriete bloemen, een wade uitkiezen in een lievelingskleur of een herinneringsboom opzetten.

Hieronder zie je een aantal sprekende voorbeelden van rituelen en symbolen die dan mogelijk zijn. Wil je meer ideeën opdoen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met mij om het inspiratieboek van Natuurlijk Afscheid door te nemen.

Voorbeelden van rituelen en symbolen in de periode van afscheid nemen

Herinneringsboom

De herinneringsboom is een symbolische verbinding tussen hemel en aarde. Bij de herinneringsboom kom je samen om te gedenken, te rouwen en afscheid te nemen van een leven en liefde die was. Het is een mooi voorbeeld van warme en troostende rituelen en symbolen.

Is je geliefde thuis opgebaard? Dan kun je de herinneringsboom op een zuil in de kamer zetten. Samen hang je er dan symbolen in als een hartje, vlinder, sterretje of een boomblaadje met een liefdevolle groet. De kinderen of kleinkinderen kunnen de symbolen zelf schilderen of kleuren. De kleine bijdrage die ze hiermee doen, is ontzettend belangrijk. Zo hebben ze meegeholpen aan de uitvaart en het helpt ze bij hun rouw.

Natuurlijk Afscheid uitvaartzorg duurzame uitvaart rituelen en symbolen bij een uitvaart zoals de herinneringsboom

Herinneringscirkel

Een ander mooi voorbeeld van rituelen en symbolen bij een uitvaart is de herinneringscirkel. Deze cirkel is gemaakt van stof. In de vakjes van de cirkel steek je bijvoorbeeld een bloem, gedicht of tekening van de kinderen. Met dit ritueel neem je de tijd om bewust stil te staan bij het afscheid en geef je deze periode van afscheid nemen extra betekenis.

Natuurlijk Afscheid uitvaartzorg duurzame uitvaart rituelen en symbolen bij een uitvaart frame met bloemen

Frame met bloemen

Dit is één van de mooiste symbolen en rituelen bij een uitvaart die je kunt doen als je voor een draagbaar kiest. Dit is werkelijk prachtig om te zien; een klimop of slingerplant versiert een frame van natuurlijk materiaal als een liefdevolle en beschermende haag over de draagbaar heen. Op verschillende plekken hangen bolflesjes aan het frame. Het is heel mooi om in deze bolflesjes bloemen te steken uit de eigen tuin. Dat voelt als eigen en thuis.

Natuurlijk Afscheid uitvaartzorg duurzame uitvaart rituelen en symbolen bij een uitvaart bereklauw

Natuurlijk Transparant

De bereklauw heeft een heel opvallende bloeiwijze die een transparante kijk op het leven symboliseert. De bereklauw staat heel mooi in een altaar van kokertjes. Je kunt in deze kokertjes ook zelf belangrijke bloemen insteken als een ode en eerbetoon aan de overledene.

Wil je nog meer inspiratie opdoen over warme rituelen en symbolen bij een uitvaart? Dan nodig ik je van harte uit om samen met mij vrijblijvend het inspiratieboek van Natuurlijk Afscheid door te nemen. Mail hier voor een afspraak.

Natuurlijk Afscheid uitvaartzorg duurzame uitvaart rituelen en symbolen bij een uitvaart bereklauw